اندیشه و فقه سیاسی/اجتماعی شیعه در طول تاریخ، به دلائل گوناگونی از قبیل دوری فقها از عرصه حکومت و سیاست، توسعه همهجانبهای نیافته و زوایای ناکاویده فراوانی در حوزه سیاست و اجتماع از منظر فقه شیعی، باقی مانده است.
در پرتو انقلاب اسلامی و تاسیس نظام سیاسی ولایت فقیه در قالب جمهوری اسلامی ایران اما، رویکرد سیاسی و اجتماعی فقیهان شیعی، علیالخصوص حضرت امام خمینی و شاگردان ایشان به این مهم، افقهای نوینی را برای فقه سیاسی شیعی گشوده است.
بدیهی است رصد، بحث و بررسی اندیشهها و آراء فقهی و سیاسی این دسته از فقیهان، تاثیر شایانی در تبیین معارف و احکام سیاسی و اجتماعی اسلامی، عموماً و فقه سیاسی شیعی، خصوصاً خواهد داشت.
از جمله فقیهانی که از لحاظ علمی و عملی در ایجاد، استقرار و استمرار انقلاب اسلامی پیش و پس از انقلاب، نقش بسزا و بنیادینی داشته، مرحوم آیت الله العظمی فاضل لنکرانی(رحمه الله) است.
ایشان علاوه بر فعالیتهای گسترده عملی و حضور در نهضت و مبارزات سیاسی و نیز عهده داری مناصب گوناگون در جهت خدمت به انقلاب اسلامی، از آنجا که فقیهی متبحر و ذوابعاد در زوایای گوناگونی فقهی میباشند، و در زمینه بررسی، استنباط و تبیین مباحث و مسائل سیاسی فقه نیز اهتمامی ویژه داشتهاند، کاوش در آراء و اندیشههای فقهی-سیاسی ایشان نقشی مهم در تبیین علمی-فقهی نظام سیاسی شیعی و جمهوری اسلامی ایران و اندیشه ولایت فقیه خواهد داشت.
«همایش ملی ملی اندیشه های سیاسی و اجتماعی مرجع انقلابی مرحوم آیت الله العظمی فاضل لنکرانی(ره)» در صدد رصد، تحقیق و تبیین مبادی، مبانی و مسائل اندیشه و فقه سیاسی و فقه اجتماعی از منظر مرحوم آیت الله فاضل لنکرانی است.